Електронна дискусионна книга

Мениерова болест

Основното оплакване

при болните с Мениерова болест е интензивният световъртеж, които често е придружен с гадене и повръщане. Обикновено световъртежите протичат на кризи с продължителност обикновено за няколко часа. Характерна особеност за Мениеровата болест е, че световъртежът почти във всички случаи се придружава от слухови оплаквания – заглъхване на едното ухо, поява на субективен шум в същото ухо и едно много характерно чувство за пълнота в ухото. Мениеровата болест засяга мъжете и жените в еднаква степен, като най-често засегната е средната възраст. Обикновено честотата на пристъпите е 1-3 пъти в месеца, но са възможни и значителни вариации; в моята практика съм срещал пациенти, които получават почти ежедневни Мениерови кризи.

Механизма на появата

на Мениеровата болест е свръхнатрупване на течност във вътрешното ухо. Нормално във вътрешното ухо се съдържа определено количество течност – ендолимфа и перилимфа; при болните с Мениерова болест количеството на ендолимфата се увеличава значително. Причината за това свръхнатрупване засега не е известна.

За да получите адекватно лечение,

обаче Вие трябва имате точна диагноза. Точната диагноза се поставя в отоневрологична лаборатория, след провеждане на специализирани тестове за оценка на слуха и вестибуларната система.

За съжаление съдоразширяващите медикаменти нямат особен ефект върху Мениеровата болест. Първата стъпка е силното ограничаване на приема на сол. Болните трябва да избягват допълнителното осоляване на храната, както и приема на прекомерно солени храни (колбаси, консерви и др.). Следващата основна стъпка в лечението е прием на диуретични медикаменти, по схема, която задължително трябва да бъде изписана от лекар. Безсолната диета и приема на диуретици водят намаление на свръхнатрупаната ендолимфа във вътрешното ухо и намаление на оплакванията. И разбира се, включването на специфични медикаменти които повлияват вестибуларната система, спомага за по-бързото озвучаване на оплакванията. Така проведеното лечение води до почти пълно отзвучаване на оплакванията в почти 80% от случаите. При неповлияване, в някои случаи се прилага на специализирано хирургично лечение. Изследванията показват, че в около 40% от случаите Мениеровата болест засяга и другото ухо и поради тази причина лечението трябва да започне по-рано и да бъде провеждано по-агресивно.

В много редки случай мениероподобни оплаквания могат да възникнат и при някои потенциално опасни заболявания на централната нервната система (напр. Мозъчни инсулти или множествена склероза).
В тези случаи освен детайлно отоневрологично изследване се налага и провеждане на скенер или магнитен резонанс.

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Една мисъл относно “Мениерова болест”