Електронна дискусионна книга

Как да си помогнем при остър световъртеж

Острите световъртежи са основен симптом както на вестибуларните заболявания, така и на по-сериозни мозъчни разстройства.

В тази статия можете да прочете как да си помогнете при остро настъпил световъртеж, докато ви се окаже адекватна квалифицирана помощ.

Кратки световъртежи провокирани от движение

Пристъпът от световъртеж може да бъде  с различна продължителност – за секунди до минута, няколко минути до часове, рядко няколко дни. Може да възниква спонтанно или да се провокира от външни фактори.Най-честият кратък провокиран от движения остър световъртеж е т.н.  Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж /BPPV/. Започва внезапно при някое движение – нощем при обръщане в леглото, сутрин при ставане или вечер при лягане, навеждане, повдигане на главата. Трае няколко секунди до минута, провокира се при промяна на позицията на главата. Понякога е слаб и краткотраен, понякога е много силен, придружен с гадене и повръщане, постоянна замаяност в право положение. Дължи се на попадане на отоконии от утрикуларен произход /малки кристалчета, „полепнали“ върху гравитационните рецептори сакулус и утрикулус/ в някои от полуокръжните канали на вестибуларния апарат.

sredno-uho

Тъй като човек има по три полуокръжни канала в лявото и дясно вътрешно ухо, съществуват 6 възможни типа увреда плюс комбинации от тях. Все пак най-често се засягат задните канали вляво или вдясно. Първо ще обсъдим BPPV, засягащо задните канали. За да си помогнете, първо трябва да определите на коя страна в леглото световъртежът е по-силен. Това може да стане посредством т.н. Диагностичен тест на Dix-Hallpike:

От седнало положение с глава, обърната на 45 градуса настрани лягате бързо на гръб, а главата увисва зад възглавницата. В тази позиция се изчакват 30 секунди или докато премине световъртежа, ако го има.

Dix-Hallpike тест

При много силен позиционен световъртеж можете да използвате т.н. Мини Dix-Hallpike тест:Мини Dix-Hallpike тест

След като направите теста лягайки веднъж наляво, веднъж надясно, вероятно ще установите, че лягането на едната страна провокира много по-силен световъртеж.  Можете да спрете дотук. В следващите нощи спете на „здравата“ страна на висока възглавница или в полуседнало положение, докато се свържете със специалист.

По-смелите обаче, могат да опитат т.н. Репозициониращи маньоври. Това са упражнения, които целят поставяне на засегнатия канал във вертикална позиция и изчакване на отокониите да изпаднат от него. Най-лесен и достатъчно ефикасен е маньовърът на Epley:

Репозициониращи маньоври

Лягането задължително е с глава, обърната към „болната“ страна. Изчаквайте във всяка позиция до пълно преминаване на световъртежа плюс още 30 секунди. Дали и колко пъти да се повтаря маньовърът няма еднозначни препоръки. Понякога еднократното правилно изпълнение е достатъчно за излекуване. Понякога са необходими ежедневни повторения.

Засягането на хоризонталните канали е по-рядко. Световъртежът се провокира основно в леглото при обръщане наляво и надясно, но също и при лягане. При завъртанията на главата се променя и посоката на световъртежа, като на едната страна е по-силен. Макар и по-рядко, може да се провокира в право и седнало положение при завъртане на главата. Това е опасно при шофиране! Тества се посредством т.н. Supine-roll тест:

Изпълнява се с възглавница под главата. От легнало по гръб положение главата се завърта последвателно наляво и надясно, като се изчаква по 30 секунди във всяка позиция.

Supine-roll тест

След като се установи засегнатата страна /тази, на която е по-силен и продължителен световъртежът/ може да се пристъпи към опит за лечение. Лесен за изпълнение е т.н.  Log Roll / BBQ маньовър/:

Започва се винаги с лягане на „болната“ страна и превъртане със стъпка от 90 градуса, по минимум 30 секунди в позиция. Можете да го опитате, както е показано на схемата.

BBQ маньовър

Засягането на предните канали е много по-рядко и рискът от грешки е голям. Самолечението е опасно. Не бива да се забравя, че 10-12% от позиционните световъртежи се дължат на увреди на централните вестибуларни структури в мозъчния ствол и малкия мозък от тумори, съдови процеси, множествена склероза и др. Също така е възможно комбинирано засягане на два канала или купололитиаза – подобно, но по-тежко увреждане, изискващо съответно лечение. Липсата на бърз и отчетлив ефект от репозициониращите техники налага преглед при специалист.

Продължителни кризи със световъртеж

Какво да правим при криза със силен, продължителен непрекъснат световъртеж? Ако световъртежът е придружен с главоболие, двойно виждане, слабост или тръпнене в крайниците, нарушения в говора – тогава вероятно е симптом на увреда на структури на ЦНС и е необходима спешна помощ.

Когато няма допълнителни симптоми по-вероятно е да се касае за вестибуларно заболяване. Също е необходима лекарска помощ, но не в такъв спешен порядък.

Световъртежът при вестибуларни заболявания обикновено има определена посока в хоризонталната равнина – наляво или надясно. Засилва се при движения, придружен е с гадене, повръщане, нестабилност. Понякога има усещане за заглъхване и напрежение в едното или в двете уши. Може да трае от няколко минути до няколко дни. Подобен световъртеж има при възпалителни заболявания на вътрешното ухо – вестибуларен невронит, лабиринтит или при хидропс на лабиринта – Болест на Мениер. При такъв пристъп, най-разумно е да се легне на твърда повърхност, с което да се намали люлеенето на тялото. Да се избягват резките движения. Да се избягва гледането на бързо движещи се или въртящи се обекти. При гадене и повръщане да се ограничат течностите. В такъв случай е оправдан приемът на успокояващи и антиеметични медикаменти. Някои от кризите се прекъсват със заспиването. Подобни лекарства обаче не бива да се приемат повече от два – три дни, тъй като забавят възстановителните процеси. След преминаването на кризата трябва да се проведат съответните прегледи и изследвания, за да се назначи правилно лечение и рехабилитация.

Не по-редки са и състоянията на хронична замаяност. Те ще бъдат обект на друга тема.

д-р Георги Савов

Баланс клиник

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Една мисъл относно “Как да си помогнем при остър световъртеж”