Електронна дискусионна книга

Какво представлява вестибуларната рехабилитация и защо тя е толкова важна

Този текст, както и повечето в този форум, ще са насочени към пациентите и немедицински лица. Ще се постараем с разбираеми думи и без излишни подробности да ви запознаем  с основните насоки и ползите от вестибуларната рехабилитация, която последните години с помощта на редица научни изследвания и бързо развитие се утвърждава като основен метод, повлияващ изключително положително различните вестибуларни дисфункции.

Основното значение на вестибуларната рехабилитация, е, че ускорява значително компенсаторната функция на вестибуларната система и създава  условия за по-бързата ѝ адаптация  и намаляването на симптоматиката от своя страна. Както обичаме да обясняваме на пациентите, медикаментите са нужни за намаляване на симптоматиката, но чрез рехабилитацията стимулираме тялото само да се бори с проблема, което дава много по-дългосрочни резултати. Целите на вестибуларната рехабилитация са свързани най-вече с вида на  патологията и по-общо с развитието и цялостното трениране на вестибуларната система и може да ги разделим така:

  • Намаляване на световъртежа и замайването;
  • Подобряване на функцията на вестибо-очния рефлекс;
  • Подобряване на постуралния контрол;
  • Подобряване на равновесието и стабилността при стоеж и ходене, особено при движение на главата или наличие на значителни зрителни стимули;
  • Преодоляване на страха от загубата на равновесие ( особено след прекарани тежки вестибуларни кризи );
  • Премахване на позиционния световъртеж ( причинен от отолитни кристали, попаднали в полуокръжните канали на вестибуларния апарат ), чрез специализирани маньоври и упражнения за домашни условия;
  • Понижаване риска от падане;

В следващите ни статии по-подробно ще ви запознаем с различните компоненти на вестибуларната рехабилитация и тяхната роля. Обобщено можем да твърдим, че чрез вестибуларната рехабилитация, посредством прилагане на специализирани комплекси от упражнения, се постига вестибуларната адаптация, за която вече споменахме и се компенсира понижението или загубата на вестибуларната функция.

Рехабилитацията в специализиран кабинет спомага за изготвянето на по-аналитичен и съобразен със състоянието на пациента план на работа, последвани от изготвяне на оптимална рехабилитационна програма за домашни условия.

Много важен е и психологическия момент, защото в една защитена среда и под наблюдение от специалист, пациентите се чувстват по-сигурни и сравнително бързо възвръщат самочувствие и увереност за извършването на затрудняващи ги дейности, което от своя страна води до бързото им пренасяне в ежедневието им.

Доказана е и увеличената ефективност на вестибуларната рехабилитация и намаляването на нужното време за възстановяване, при използване на специализирана апаратура за тренировка и адаптация към променени сензорни услови и преодоляване на възникналия сензорен конфликт. Това се постига, чрез прилагане на зрителна стимулация и поддържане на статично и динамично равновесие или поддържане на равновесието в определени граници.

Различните стимули от апарати и уреди могат да се използват индивидуално или в комбинация, според състоянието на пациента и мнението на терапевта, но в повечето случаи се търси максимално затруднение на пациента, който често в домашни условия не се натоварва според максималния си потенциал.

Ние от „Баланс клиник“ ще ви посъветваме да бъдете активни в разрешаването на проблема си, защото рехабилитацията се е доказала на първо място научно, а в нашата дългогодишна практика виждаме резултатите от нея всеки ден.

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 мисли относно “Какво представлява вестибуларната рехабилитация и защо тя е толкова важна”