Електронна дискусионна книга

Лечими ли са вестибуларните заболявания?

Най-честите оплаквания сред населението са световъртежът, замаяността и нестабилното равновесие. Честотата им е над 30% при хората над 40 годишна възраст и нараства до 60-70 % след шестото десетилетие. Най-често търсим причините във времето, температурните разлики и атмосферното влияние, но дали обаче е така?

„Вестибуларната система е сложна. Тя регулира нашето усещане да не се чувстваме замаяни, да нямаме световъртеж, да пазим добро равновесие. Това е система, която включва зрението, но не само добро зрение за да се чувстваме стабилни. Трябва да имаме добър тактилен усет, да усещаме добре дали стъпваме на твърдо и дали стъпваме на меко. Но и само това не е достатъчно, трябва да имаме добре работещ вестибуларен апарат, който улавя движенията на главата в пространството. Тази информация от тези три основни канала – зрение, вестибуларен апарат и тактилен усет се интегрира в мозъка, в малкия мозък и крайния мозък и затова ние се чувстваме добре“, пояснява д-р Савов, един от водещите отоневролози в България.

„Като цяло от вестибуларни нарушения страдат по-често  жените, но има и едно такова положение, че някои вестибуларни заболявания са равно разпределени при мъже и жени, но мъжете по-рядко се оплакват и не стигат до лекаря. Затова и статистиките понякога се изкривяват“, отбелязва той.

„Все още се приема, че около 20-30% от функцията на вестибуларния апарат не бихме могли достоверно да я изследваме. Ние, докторите често се налага просто да се доверяваме на това, което ни разказва пациентът, но не винаги можем да го обективизираме. В бъдеще все повече методи ще навлязат, така че да можем да изследваме на 100% вестибуларната система, да знаем кога нейната функция е засегната и с каква тежест и как да я лекуваме“.

Цялото интервю межете да чуете тук – https://bitly.ws/X9x2

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *