Електронна дискусионна книга

Мигрена и вестибуларни нарушения

Мигрената е второто по честота главоболие, засягащо преимуществено жените. Мигрената се характеризира с пристъпи от едностранна пулсираща болка в главата. Много често болката е придружена от гадене, повръщане, светобоязън и непоносимост към миризми и шумове.  Обикновено пристъпите продължават от няколко часа до три денонощия. В по-голямата част от случаите пациентите получават два до три пристъпи месечно, но понякога могат да зачестят значително.

Много често мигрената се проявява не само като болка, но и като световъртеж. Най-честото съчетание е едновременната поява на световъртежа с главоболието, но в нередки случаи световъртежа и главоболието се разминават във времето. Това са най-трудните за диагноза и лечение случаи, тъй като се касае за два вида оплаквания всеки от които изисква специфично лечение. Всичко това наложи обособяването на една сравнително нова диагноза – вестибуларна мигрена.

При вестибуларната мигрена се проявяват два различни симптома – световъртеж и главоболие. Те могат да бъдат проявени едновременно или по-рядко да възникват по различно време. Повечето учени са на мнение, че световъртежът и главоболието имат сходни механизми на възникване което до известна степен ни улеснява при провеждане на лечението.

Какво на практика трябва да се предприеме?

На първо трябва да се посети невролог. Всяка една промяна в характеристиката на мигрената и особено прибавянето на нови симптоми и зачестяването на пристъпите налагат незабавна лекарска консултация. След тази консултация лекаря ще реши дали да назначи специализирани изследвания (скенер на глава, магнитен резонанс, ЕЕГ и др.) или да промени терапията. В случаите когато мигренните кризи са по-чести (повече от два пъти месечно) се налага включването т. нар. мигренна профилактика. Тя се осъществява с ежедневен прием на различни групи медикаменти – съдоразширяващи, антихипертензивни, антидепресанти. Напоследък все по-често се използват противоепилептични медикаменти, които за сега дават най-добри резултати при лечението на мигрената. В случаите с вестибуларна мигрена най-добре е да се направи специализирано отоневрологично изследване за да се изясни дали световъртежа е свързан с мигрената или се касае за друго вестибуларно разстройство. Мигренният световъртеж се влияе добре како от стандартната антимигренна терапия (включваща мигренна профилактика и лечение на отделните пристъпи), така и от медикаменти повлияващи вестибуларната система (т. нар. вестибуларни супресанти) и средства против повръщане.

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *