Електронна дискусионна книга

Нов метод за лечение на неврологични заболявания

Екипът на Баланс клиник започва поетапно въвеждане на невромодулация за лечение на различни неврологични заболявания.

Невромодулацията е бързо развиващ се метод за терапия, чрез прилагане на слаби електрически импулси върху черепа. По този начин се постига позитивна промяна на функцията на определени региони на мозъка и оттам благоприятно повлияване на различни неврологични симптоми. Започваме с лечение на различни вестибуларни разстройства с помощта на така наречената Noisy galvanic vestibular stimulation (tRNS). Този начин на вестибуларна стимулация е доказано ефективен при различни заболявания на вестибуларния апарат и е утвърдена част от терапията в много от водещите отоневрологични центрове в света. Използва се много слаб електрически ток, чрез прикрепени електроди в областта зад ухото на пациента. Стимулацията е под прага на възприятие на електрическия стимул. Стимулите, които се използват имат определена характеристика, адаптирана индивидуално за всеки пациент. Терапевтичните сесии продължават средно около 30 минути, като в началото и в края на сесията се провежда обективно изследване на равновесието с помощта на стабилография. Честотата на сесиите и продължителността на терапевтичната серия се определя индивидуално за всеки един пациент.

Новият метод се прилага успешно както при остри и хронични едностранни вестибуларни увреди, така и при двустранна вестибуларна хипофункция. Нещо повече, според някои автори при последната той е толкова ефикасен, колкото и вестибуларните импланти.

Много добър ефект се очаква и при хроничните функционални вестибуларни разстройства /PPPD/. Отличната поносимост и безопасност го правят важен метод при пациенти, при които не може да се провежда конвенционална медикаментозна терапия като бременни и кърмещи жени, както и при пациенти, не желаещи медикаментозно лечение.

Ние вярваме, че tRNS е важна стъпка към персонализираната медицина –  комбинирайки необходимата медикаментозна терапия с подходяща вестибуларна рехабилитация и индивидуализирана мозъчна стимулация.

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *