Електронна дискусионна книга

Какво включва отоневрологичното изследване

Отоневрологичното изследване представлява високоспециализирана медицинска процедура целяща детайлно изследване на вестибуларната система. Изследването установява дали оплакванията на пациента се дължат на увреждане на вестибуларния апарат, къде точно във вестибуларната система е локализиран болестния процес и каква е степента на увреждането на вестибуларната система.

Кога трябва да се проведе отоневрологично изследване?

Винаги, когато човек усети световъртеж или нарушено равновесие трябва да се обърна към лекар. Лекаря ще назначи някои изследвания – изследване на кръвта, ЕКГ, за да установи дали причината за оплакванията не е заболяване на сърдечно-съдовата система, кръвни заболявания, промени в кръвната захар и др. При съмнение за увреждане на вестибуларния апарат трябва да се проведе отоневрологично изследване.

Отоневрологичното изследване се осъществява в специално оборудвани за целта лаборатории – отоневрологични (или невро-отологични) лаборатории.

В началото се провежда неврологичен преглед, защото много от вестибуларните оплаквания са част от увреждания на нервната система. Понякога световъртежът се съпътства от слухови симптоми – намаление на слуха или шум в ушите. Поради това е задължително провеждането на аудиограма. С помощта на аудиограмата отоневролога установява степента на увреждане на слуха и локализацията на слуховата увреда.


Следва изследване с помощта на очила на Френцел. С тези очила се наблюдава т. нар. вестибуларен нистагъм – ритмични потрепвания на очните ябълки, появяващи се при засягане на вестибуларния апарат.

Следващата стъпка е нистагмографията. С нейна помощ се осъществява обективно изследване и запис на вестибуларният нистагъм и точна оценка на функцията на вестибуларния апарат. Понякога не се наблюдава спонтанен вестибуларен нистагъм и се налага вестибуларния апарат да бъде стимулиран и да се оцени реакцията към стимула.

Основния метод за стимулиране на вестибуларния апарат е калоричната проба при която се впръсква малко количество топла и студена вода във всяко ухо. След всяко впръскване се появява краткотраен (1-2 мин.) световъртеж и нистагъм. С помощта на нистагмографията този нистагъм може да бъде регистрирани и анализиран. Друг метод за стимулиране на вестибуларния апарат е ротационния тест. При този тест болният се завърта на специален въртящ се стол в едната и в другата посока. При това завъртане се появява нистагъм който се анализира от специалиста.

Много ценен метод за изследване на вестибуларния апарат са т. нар. вестибуларни предизвикани потенциали. При този метод за стимулация на вестибуларния апарат се използват много силни звукови сигнали. Той дава ценна информация за увреждане на някои от структурите на вестибуларния апарат, които не могат да бъдат изследвани с другите налични методи. С този метод се разкриват вестибуларни увреждания дори тогава, когато другите методи показват абсолютно нормална вестибуларна функция. Това уникално за България изследване засега се прилага само в Клиника по неврология на Александровска болница.

Неразделна част  от отоневрологичното изследване е постурографията. При този метод пациента стъпва на специална платформа и с помощта на компютърен софтуер се прави обективен анализ на равновесието.

 

Какво трябва да се знае преди да се отиде на отоневрологично изследване?

Част от тестовете причиняват определен дискомфорт – световъртеж, гадене, повръщане. Ето защо отоневрологичното изследване се провежда на гладно. Освен това в деня на изследването не трябва да се приемат никакви лекарства влияещи върху вестибуларния апарат защото така може да се опорочи теста.

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 мисли относно “Какво включва отоневрологичното изследване”