Електронна дискусионна книга

Лечение посредством неинвазивна вагусова стимулация при хронична замаяност, клъстерно главоболие и мигрена

Нов метод за лечение за първи път в България, в Баланс клиник

Вагусовият нерв е важен черепно-мозъчен нерв, свързаващ мозъчния ствол с органите в гръдната и коремната кухина. Основните му функции са свързани с осигуряване на сетивна информация от вътрешните органи, част от вкусовата сетивност, автономна двигателна функция, регулираща работата на храносмилателния тракт, дишането и сърдечния ритъм. Опитите за стимулиране на вагусовия нерв датират от средата на миналия век. За първи път през 1997г е одобрен метод за лечение на рефрактерна парциална епилепсия посредством имплантиране на стимулиращи електроди на нерва в областта на шията. В следващите години са проведени множество проучвания за ефектите на вагусовата стимулация при различни заболявания – депресивно, тревожно-депресивно и биполярно разстройство, болест на Алцхаймер, Паркинсонова болест, ревматоиден артрит и други възпалителни и автоимунни заболявания.

През 2018 год Американската асоциация за храни и лекарства одобри външно преносимо устройство за стимулация на вагусовия нерв при лечение на клъстерно главоболие и мигрена. През същата година се публикуваха данни за отлични резултати и при лечение на персистиращата постурално-перцептуална замаяност /PPPD/.

Отскоро, за първи път в България в Баланс клиник въведохме неинвазивна транскутанна стимулация на вагусовия нерв.

Показания за лечение са:

  • Добавъчно лечение при персистираща постурално-перцептуална замаяност /PPPD/;
  • Добавъчно лечение при тревожни разстройства;
  • Добавъчно профилактично лечение на клъстерно главоболие;
  • Лечение при пристъп на клъстерно главоболие;
  • Лечение при пристъп на мигренозно главоболие;

Работим с портативно устройство, с размер на цигарена кутийка с два елекрода. Стимулацията се извършва в страничната шийна област вляво или в дясно. Лечението се провежда два пъти дневно, през интервал 7-10 часа. Всяка процедура включва три последавателни 2 минутни стимулации. Силата на импулсите се определя от пациента. Стимулациите се понасят добре. Редки нежелани реакции включват дискомфорт на мястото на приложение, дразнене, зачервяване, локална болка, мускулни потрепвания, изтръпване, пробождане или усещане за “игли” върху кожата. Тези странични ефекти преминават веднага след завършване на стимулацията.

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *