Електронна дискусионна книга

Зрителна стимулация

Класическата зрителна оптокинетична стимулация се използва отдавна в неврологията при лечение на мозъчни увреди вдясно окципитално, протичащи с левостранна хемианопсия /отпадане на лявата част на зрителното поле/. Използват се зрителни прожектирани стимули с въртящи се светли и тъмни ленти /оптокинетични стимули/.

Едно ново и многообещаващо направление във вестибуларната рехабилитация е зрителната стимулация. Тя е особено подходяща при хронична замаяност; При т.н. зрително зависими пациенти и при такива, страдащи от зрително вертиго – световъртеж и замаяност, провокиращи се от движещи се обекти в зрителното поле – множество хора в големите магазини, тълпа на улицата,  преминаващи автомобили, светещи витрини и лъскави подове, редици дървета при шофиране, гледане на динамични сцени на кино или на голям екран и други. Подобни състояния възникват при недобра компенсация след вестибуларни или централно-нервни увреди, по-рядко и по други причини. Използва се както класическата оптокинетична стимулация, така и съчетана с движещ се таргет. Това е особено полезно при пациенти, страдащи и от замаяност при резки движения – завъртане, навеждане, изправяне.

Използват се модерни системи за виртуална реалност – VR очила, 3D проектори и други. Съществуват и методи, подходящи за домашна употреба – видеоклипове с подходящи зрителни стимули. Препоръчително е гледането им на екран, обхващащ по-голямата част от зрителното поле.

Дозираната стимулация при подходящи пациенти довежда до
отлични резултати при лечението на тези нередки състояния.

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Една мисъл относно “Зрителна стимулация”