Електронна дискусионна книга

Позиционен световътреж

Това е световъртеж, който винаги се провокира от промяна на позицията на главата.

Най-често световъртежът се появява при лягане в леглото, обръщане в леглото и навеждане надолу. Много често пациентите се оплакват от световъртеж, който се появява при повдигане на главата и поглеждане нагоре – например при опит да се вземе предмет от висок рафт или при простиране на дрехи.
Световъртежът при различните пациенти се проявава с различна интензивност – от съвсем леко замайване, до тежко изразен световъртеж, придружен с гадене и повръщане и проявяващ се при всяко движение на главата.Причината за този вид световъртеж е натрупването на кристалчета калциев карбонат – т.нар. отолити в полуокръжните канали на вестибуларния апарат. Полуокръжните канали са специализирани структури на вестибуларния апарат, които са пълни с течност и реагират на завъртане на главата в различни посоки. Когато отолитите попаднат в тези канали се получава патологично възбуждение на вестибуларния апарат и поява на световъртеж. В част от случаите причината за попадането на отолитите в полуокръжните канали е черепномозъчната травма, инфекциите на средното ухо и др. В голяма част от болните обаче причината не може да бъде намерена.

За щастие този вид световъртеж е лечим в почти 100% от случаите. Логично е да се предположи, че тъй като причината за световъртежа е чисто “механична”, лекарствата нямат особен ефект при това състояние. Лечението се състои в прилагането на т.нар. “Репозициониращи техники”. С помощта на тези техники се постига изчистването на полуокръжните канали от отолитите. Тези методи се практикуват в специализирани отоневрологични кабинети и чрез тях се постига пълно отзвучаване на световъртежа при почти всички пациенти. Понякога се налага да предпишем на болните вестибуларна рехабилитация, която те провеждат в домашни условия.

Доброкачественият позиционен световъртеж е изключително често състояние. Той съставлява около 20-25% от всички случаи на световъртежи. Според последни проучвания около 5% от цялото население поне веднъж в живота си са получавали този вид позиционен световъртеж.

Редно е да споменем, че освен това доброкачествено състояние, позиционният световъртеж може да бъде причинен и от редица потенциално опасни състояния – множествена склероза, мозъчни инсулти и различни тумори на мозъка. Въпреки, че тези причини се срещат изключително рядко, винаги трябва да се имат в предвид при появата на позиционен световъртеж.  Ето защо болните със позиционен световъртеж винаги трябва да бъдат прегледани и изследвани с специализирана отоневрологична лаборатория.

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *