Електронна дискусионна книга

Какво е цервикален световъртеж?

Цервикалният световъреж или цервикогенното замайване е усещане свързано с компрометирана работоспособност на шийния дял, при което човек се чувства така, сякаш се върти или светът около него се върти. Лошата стойка на врата, нарушения на врата или травма на шийните прешлени причиняват това състояние.
Цервикалният световъртеж често е резултат от нараняване на главата, което нарушава подравняването на главата и шията. Това замайване най-често се появява след движение на врата и може също да повлияе на чувството ви за баланс и концентрация.

Причини за цервикален световъртеж

Има редица потенциални причини за цервикален световъртеж, въпреки че това състояние все още се изследва. Една от най-честите причини са блокиране на артериите на шията. Световъртежът се причинява в тези случаи от нарушаване на притока на кръв към вътрешното ухо или към долната част на мозъка, наречена мозъчен ствол.
Артритът, операцията и травмата на шията също могат да блокират притока на кръв към тези важни региони, което води до този вид световъртеж. Цервикалната спондилоза (напреднал остеоартрит на шията) може да бъде друга потенциална причина за световъртеж, свързан с врата. Това състояние кара вашите прешлени и шийни дискове да се износват с течение на времето. Това се нарича дегенерация и може да окаже натиск върху гръбначния мозък или гръбначните нерви и да блокира притока на кръв към мозъка и вътрешното ухо. Мускулите и ставите на врата ви имат рецептори, които изпращат сигнали за движението и ориентацията на главата към мозъка и вестибуларния апарат – или части от вътрешното ухо, отговорни за баланса. Тази система работи и с по-голяма мрежа в тялото, за да поддържа баланса и мускулната координация. Когато тази система работи неправилно, рецепторите не могат да комуникират с мозъка и предизвикват замаяност и други сензорни дисфункции.

Как се диагностицира цервикалният световъртеж?

Екипа от отоневролози на „Баланс Клиник“ ще направят обстоен анализ и преглед на вашето състояние, по тяхна преценка е възможно да бъде включено допълнително изследване като:
  • ЯМР на шията;
  • гръбначен доплер;
  • рентгенова снимка на шийните прешлени;

Какво включва лечнието ?

При тези състояния лечението е комплексно:
  • Вестибуларна рехабилитация (нормализиране функцията на вестибуларния апарат);
  • Специализирана физикална терапия ( има за цел да възстанови работоспособността на шийния гръбнак).
Любен Чолаков – Физиотерапевт

Коментари

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 мисли относно “Какво е цервикален световъртеж?”